Syn Nollaig'a
Nalewka z Serpens di Aqua, czyli węża wodnego, w skrócie: SERPAK
Należy przygotować:
- jednego żywego młodego potwora morskiego, (najlepiej złowić takiego kiedy jest jeszcze ślepy)
- surowe ziarna kukurydzy (ilość w zależności od wielkości potwora)
- miód,
- kora wierzbowa (najlepiej około 3 gram na litr alkoholu)
- 7 owoców jarzębiny
- spirytus
Żywego potwora zanurzyć w garncu morskiej wody. Garniec przykryć i zaryglować wieko, aby się potwór nijak nie mógł wydostać. Postawić na ogniu. Kiedy zacznie się gotować, potrzymać w ogniu jeszcze jakieś dziesięć minut. Po tym czasie zdjąć z paleniska i wyjąć stwora. Wybebeszyć go zostawiając mięso przy skórze i miast wnętrzności wrzucić ziarna kukurydzy. Zaszyć i włożyć do butelki. Dodać łyżkę miodu, korę wierzbową i 7 owoców jarzębiny. Zalać do pełna spirytusem i odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce.
Po tym czasie odcedzić nalewkę (korę i jarzębinę oraz inne zanieczyszczenia wyrzucić), potwór zostanie w butelce. Należy przepłukać butelkę z potworem czystą wodą i potem wlać czystą już nalewkę.
Mięso z potwora z kukurydzą jest bardzo smaczną zakąską do Serpaka.
Offline
Mieszkaniec
Z wyglądu przerażające aaa... gdzie można tego spróbować ?
Offline
Syn Nollaig'a
Myślę, że już w każdej karczmie, choć głównie trunek został rozprowadzony po stolicy.
Verona, możesz podać mi swoje gg, czy muszę pisać pw? Otóż mam do Ciebie sprawę
Offline