Syn Nollaig'a
Dziś napisałem taki mały projekcik dekretu o obywatelstwie, ale muszę go przepisać na kompie. Jeśli mi się uda, wrzucę go jeszcze w trakcie tego posiedzenia, by było o czym rozmawiać. Ale na razie określcie się co do przysięgi. Może rzeczywiście nie jest konieczna ? Nie mam na razie zdania, choć w projekcie dekretu ująłem ślubowanie.
Syn Nollaig'a
Uważam, że ślubowanie przydałoby się. W końcu obywatelstwo otrzymujemy za zasługi, a ślubowanie w pewnym sensie podtrzymywałoby to co do tej pory ktoś robił. W ślubowaniu dalej przyrzekałby, że nadal będzie z oddaniem pracować dla Gaudium.
Syn Nollaig'a
Wrzuciłem na kompa moje wypociny z hefta. Oceńcie czego brakuje albo czego jest za dużo.
1. Obywatelstwo Gaudium otrzymuje osoba, która:
a) jest aktywnym mieszkańcem Gaudium od minimum 14 dni,
b) jest członkiem jednego z trzech klanów,
c) złoży wniosek o przyznanie obywatelstwa,
d) udowodni swój wkład w rozwój klanu, lub Państwa.
2. Wnioski przyjmuje i udziela obywatelstwa Korin lub Arian klanu (wyłącznie dla członka własnego klanu).
3. Pełnię praw obywatelskich kandydat uzyskuje, kiedy spełni łącznie następujące wymogi:
a) Korin lub Arian potwierdził spełnienie warunków określonych w art. 1 i zgodził się na przyznanie obywatelstwa tej osobie,
b) Przy kurhanie Nollaig’a złoży przysięgę obywatelską o treści:
„ tutaj tralala, że niby jestem mądry etc. I tak dalej... „
4. Korin lub Arian (względem członka własnego klanu) może pozbawić obywatelstwa osobę, która:
a) złamała przysięgę obywatelską,
b) działała na szkodę Państwa lub klanu,
c) w sposób rażący złamała prawo Gaudium.
5. Wydalenie lub odejście z klanu jest równoznaczne z utratą obywatelstwa.
6. Od decyzji Ariana o odmowie przyznania obywatelstwa lub o jego pozbawieniu, można odwołać się do Korina. Decyzja korina w tej sprawie jest ostateczna.
7. Osoba pozbawiona obywatelstwa na podstawie art.4 może ponownie starać się o obywatelstwo po 3 miesiącach od jego utraty, pod warunkiem, że w tym okresie zachowywała się wzorowo i nie wchodziła w konflikt z prawem.
8. Osoba pozbawiona obywatelstwa na podstawie art.5 może ponownie starać się o obywatelstwo po 1 miesiącu od jego utraty, pod warunkiem, że w tym okresie zachowywała się wzorowo i nie wchodziła w konflikt z prawem.
Treść przysięgi oczywiście nie jest doskonała ;P Myślę, że ją wkrótce ustalimy, jeśli miałaby w ogóle być.
Zastanawiam się też nad karencją, w której nie można starać się o ponowne przyznanie obywatelstwa.
Proszę o dyskusję. I bez lizusostwa
Arian klanu Kierans
super, napisana ustawa, widzę osoba na właściwym stanowisku.
Podoba mi się wszystko oprócz tej przysięgi hehe, na pewno powinno to być coś od nowego mieszkańca. Może pozwolić mu/jej dobrać słowa przy kurhanie tak dosłownie kilka zdań.
Syn Nollaig'a
Zastanawiam się nad tym udowadnianiem ... Wiecie ... A jeśli ktoś naprawdę będzie chciał, ale nie będzie potrafił czegoś zrobić? Nie każdy jest takim "mieszkańcem mikronacji", który od razu coś umie ... Proponowałbym skasowanie, lub zmianę tego pkt ... Może, że jeśli Arian/Korin uznają jego starania?
Przysięga - jak najbardziej tak, jeśli jej nie damy pamięć po Nollaig'u może zniknąć, a tak już na początku przy składaniu przysięgi przy jego kurhanie dowiedzą się kim był
Syn Nollaig'a
Udowadnianie to nie do końca, że ktoś ma zrobić coś, co się mu każe. Ma po prostu wykazać, że był aktywny i działał dla dobra i rozwoju klanu czy kraju. Właśnie ma robić to, co umie. Nie musi robić stron, grafik. Niech na przykład uczy historii, czy pomaga nowym...
Arian klanu Kierans
...czy bierze czynny udział w życiu klanu, udziela się i sypie pomysłami.
Syn Nollaig'a
"Sypie pomysłami" ... To też mie nie pasuje, nie każdy jest pomysłowy... Nadal uważam, że te udowadnianie jest złe ... Powinno to być coś typu "Podtrzymanie chęci obywatelstwa w dwóch zdaniach" w sensie opis dlaczego, po co, czemu ...
Syn Nollaig'a
Uważam, że kandydat powinien wcześniej zrobić coś dla rozwoju państwa. A ocenę pozostawiłbym osobom przyznającym obywatelstwo. Za samo "bycie" nie można sobie zasłużyć.
Może nie do końca powinien "udowodnić" o ile "uzasadnić" swój wniosek.
Albo można zmienić, że Arian lub Korin przydziela obywatelstwo za zasługi. No ale musi się czymś wykazać. Pomysłowością, ciężką pracą, twórczością, działaniem w polityce, czy czymkolwiek...
Braciszku, no przecież nie dam obywatelstwa osobie, która tylko, wykorzystując nomenklaturę z innego kraju, "pieprzy na czacie".
Musi coś sobą wnieść w klan czy państwo. To naprawdę nie jest trudne, jeśli ktoś chce.
Syn Nollaig'a
Nie lepiej napisać, ze obywatelstwo przyznawane jest za zasługi? Wymienić kto je przyznaje kiedy można je odebrać. Nie dawajmy wymagań, bo myślę, ze Ariani będa na tyle rozważni, ze nie nadadzą komuś obywatelstwa po napisaniu 20 spotow w ciągu 5h
Można równiez nadmienić, czymjest obywatelstwo; że jest to wyróznienie i powod do dumy itp.
Co do przysięgi, moze ciekawiej byloby jakby samemu było tzrba przysięgać. Bedzie to ostateczny test dla kogoś kto ma dostapić takiego zaszczytu.
Arian klanu Kierans
słowa "sypie pomysłami" były czysto teoretyczne, przecież nie oczekuje od każdego ,że taki będzie. To już nie można używać przenośni by się nikt nie przyczepił? Mniejsza z tym, może i Wolszaz ma rację napiszmy po prostu że trzeba zasłużyć na obywatelstwo, chyba każdy rozumie słowo zasłużyć i taki zwykły mieszkaniec będzie wiedział ,że musi coś zrobić by dostąpić zaszczytu obywatelstwa.
Syn Nollaig'a
Nie wiem, nie wiem ... Zdam się na was
Syn Nollaig'a
To może taka wersja ? (poprawki naniesione tłuszczem) ;P
Mieszkańcy, którzy włożą wkład w rozwój Gaudium lub klanów, za swoje zasługi mogą otrzymać obywatelstwo Gaudium, które jest wysokim honorem i powinno być wzorem dla pozostałych mieszkańców państwa.
1. Obywatelstwo Gaudium otrzymuje osoba, która:
a) jest aktywnym mieszkańcem Gaudium od minimum 14 dni,
b) jest członkiem jednego z trzech klanów,
c) złoży wniosek o przyznanie obywatelstwa,
d) wniesie wkład w rozwój klanu lub Państwa.
2. Wnioski przyjmuje i udziela obywatelstwa Korin lub Arian klanu (wyłącznie dla członka własnego klanu) po dokonaniu oceny zasług kandydata.
3. Pełnię praw obywatelskich kandydat uzyskuje, kiedy spełni łącznie następujące wymogi:
a) Korin lub Arian potwierdził spełnienie warunków określonych w art. 1 i zgodził się na przyznanie obywatelstwa tej osobie,
b) Przy kurhanie Nollaig’a złoży przysięgę obywatelską o treści:
„ tutaj tralala, że niby jestem mądry etc. I tak dalej... „
4. Korin lub Arian (względem członka własnego klanu) może pozbawić obywatelstwa osobę, która:
a) złamała przysięgę obywatelską,
b) działała na szkodę Państwa lub klanu,
c) w sposób rażący złamała prawo Gaudium.
5. Wydalenie lub odejście z klanu jest równoznaczne z utratą obywatelstwa.
6. Od decyzji Ariana o odmowie przyznania obywatelstwa lub o jego pozbawieniu, można odwołać się do Korina. Decyzja Korina w tej sprawie jest ostateczna.
7. Osoba pozbawiona obywatelstwa na podstawie art.4 może ponownie starać się o obywatelstwo po 3 miesiącach od jego utraty, pod warunkiem, że w tym okresie zachowywała się wzorowo i nie wchodziła w konflikt z prawem.
8. Osoba pozbawiona obywatelstwa na podstawie art.5 może ponownie starać się o obywatelstwo po 1 miesiącu od jego utraty, pod warunkiem, że w tym okresie zachowywała się wzorowo i nie wchodziła w konflikt z prawem.
No i koniecznie trzeba by zmienić tekst przysięgi, jeśli rzeczywiście ma zostać...
Syn Nollaig'a
A moze niech sami skladają wlasne przysiegi, swoimi slowami????
Arian klanu Kierans
pomysł o doborze własnych słów przy składaniu przysięgi obywatelskiej popieram w 100%, rozwijajmy kreatywność i twórcze myślenie mieszkańców. Do reszty nie mam zastrzeżeń.
Gdy uchwalimy dekret powinniśmy jako pierwsi złożyć przysięgę.
Syn Nollaig'a
To może
b) Przy kurhanie Nollaig’a złoży przysięgę obywatelską, w której zobowiąże się przestrzegać prawa i szanować wszystkich mieszkańców Gaudium
Syn Nollaig'a
teraz bardzo dobrze
Syn Nollaig'a
No to myślę, że Korin może już przenieść na salę głosowań ...