Forum Główne Gaudium

Ogłoszenie

Nowe forum GDM znajduje się pod adresem
http://gaudiumforum.cba.pl

#1 2011-02-01 21:41:03

Kieran Prickskytt

Syn Nollaig'a

Punktów :   
Klan: Kierans
Stanowisko: doradca Korina

Mowa koronacyjna Kierana

Witaj ludu Gaudium!

Zgodnie z wolą nieodżałowanego ojca mojego - Nollaig'a, zawartą w Jego Testamencie, z dniem dzisiejszym przyjmuję na swoje barki koronę Korina Gaudium.

W godle naszego Państwa znajduje się zawołanie: "Aequa tellus pauperi recluditur regumque pueris", czyli "Jednako ziemia otwiera się dla biedaków jak i synów(dzieci) królewskich". Nie chcę więc być lepszy od Was. Chcę tworzyć i rozwijać Gaudium ramię w ramię z Wami. Chcę by moje rządy stanowiły jedynie reprezentację Was, nas wszystkich. Przyjmując tron koriński czuję się pierwszym wśród równych, bo takim chciał uczynić Gaudium nasz ojciec.

Przede wszystkim przyjmuję Testament Nollaig'a jako najważniejszy akt prawa państwowego Gaudium. Wszelkie kolejne przepisy prawne muszą być zgodne z ostatnią wolą mojego ojca, zaś Was wszystkich, Gaudianie, zobowiązuję do stosowania i przestrzegania zasad z niego wynikających.
Nakładam również na wszystkich obowiązek szacunku względem naszego dobrego ojca - Nollaig'a, który razem z nami ocalał z morskiej tragedii i zorganizował nasze działania na tej wyspie stając się pierwszym przywódcą naszych klanów. Niech miejsce Jego spoczynku - kurhan Nollaig'a, będzie miejscem oddawania mu czci oraz obchodów ważnych uroczystości państwowych.

Będę starał się zawsze sprawiedliwie rozstrzygać wszelkie różnice zdań i opierając się na Waszych opiniach, rozwijać Państwo.
Stając na czele Wielkiej Rady, chciałbym oprzeć swoje rządy na zdaniu Waszych głów klanów - Arianów.
Nie obawiajcie się proponowania zmian i pomysłów. Przedstawiajcie je swoim Arianom, lub bezpośrednio mi.
Razem z Arianami postaramy się stworzyć Państwo silne i dobrze rozwinięte. Do tego niniejszym zobowiązuję przywódców klanów - moich ukochanych braci - Morfiusa i Wolszaza oraz nowego Ariana klanu Kierans - Berrigama.
Z dniem jutrzejszym Wielka Rada rozpocznie obrady. Omówimy podstawowe potrzeby naszego narodu i myślę, że rozpoczniemy działania w celu rozwoju systemu prawnego Gaudium.
Doszły mnie słuchy, że lud chce zabezpieczyć się przed ewentualnym łamaniem prawa. Wierzę, że wszyscy tu zgromadzeni i ewentualni przybysze uszanują Testament Nollaig'a, jednak dla spokoju i bezpieczeństwa naszych mieszkańców jedną z pierwszysch spraw, jaką zajmiemy się w Wielkiej Radzie będzie ustanowienie kar za przestępstwa. Obyśmy nigdy nie musieli ich stosować.
Uważam, że śmiało możemy informować obce kraje o naszym istnieniu, aczkolwiek wolałbym na razie nie związywać się z nikim traktatami. Myślę, że w pierwszej kolejności musimy rozwinąć nasze siły i pomysły, zanim zaczniemy dzielić się nimi z innymi lub adaptować cudze pomysły.

W celu zapewnienia podstaw naszej współpracy i porządku, proszę obecnych mieszkańców Gaudium o zgłaszanie się do Arianów swoich klanów, by było wiadomo kto jest kim i do jakiego klanu należy.
Arianów proszę o pomoc mieszkańcom w organizacji zajęć i o informowanie o zaletach swoich klanów i ich terytoriów. Każda z przydzielonych klanom części wyspy posiada inne dary przyrody. Lasy, złoża naturalne, żyzną ziemię. Jak mówili dawni mędrcy - praca uszlachetnia. Rozwój budowany będzie głównie na pracy Waszych i naszych rąk.
Ale praca wtedy tylko jest efektywna, gdy robotnik jest wypoczęty.
Proszę Was, Gaudianie, znajdźcie również czas na odpoczynek i rozrywkę. Na sport i kulturę. Na radość i świętowanie. Wtedy zacieśnimy przyjaźnie i dzięki uśmiechowi raźniej będziemy szli do pracy. Praca z przyjaciółmi nie jest ciężka. Dlatego, zgodnie z wolą Nollaig'a, szanujcie się i kochajcie wzajemnie.
Szanujcie i kochajcie Gaudium, bo Gaudium, to my wszyscy !

Jestem dla Was.

Chwała Nollaig'owi !
Ecce Gaudium !

(-) Kieran Prickskytt - syn Nollaig'a
♪ doradca Korina, zarządca Krajowego Centrum Wynalazczości
http://img18.imageshack.us/img18/3526/kieransuserbar.jpg

#2 2011-02-01 23:13:47

Madeline Juliette Deniver

Mieszkaniec

Punktów :   
Klan: Wolszaz
Wielka Rada: Nie
Stanowisko: Mieszkaniec

Re: Mowa koronacyjna Kierana

Wielkie prawa!
Jeszcze raz powodzenia i owocnej pracy.
Wszyscy razem zdziałamy dużo, bardzo dużo

#3 2011-02-02 13:22:46

Morfius Kringiham

Syn Nollaig'a

18551086
Punktów :   
Klan: Morfius
Wielka Rada: Tak
Pochodzenie: Morf

Braciszku, nie ma co. Masz pomoc moją, jak ja Twoją!
Tak, od dziś zaczynamy ostro pracować, a dla zmęczonych już mam coś w zamian !

Niech pamięć o Nollaig'u nie zginie, a z nią niech trwa Gaudium!

http://img31.imageshack.us/img31/2383/userbargaudium2.jpg

#4 2011-02-02 15:49:06

Wolszaz Fabian Cultus

Syn Nollaig'a

Punktów :   
Klan: Wolszaz

Wiwat Kieranie!

Razem osiągniemy wyżyny!

#5 2011-02-02 20:45:30

Berrigam Sickle

Arian klanu Kierans

Call me!
Punktów :   
Pochodzenie: Kier
Stanowisko: Arian Klanu Kierans

Wiwat Korin, wiwat Gaudium !

(-) Berrigam Sickle
♪ Arian Klanu Kierans

#6 2011-02-02 20:57:53

Cullum Gelderris

Mieszkaniec

Punktów :   
Pochodzenie: Clinton

Niech żyje Kieran !

Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia.

Stanisław Jerzy Lec

Stopka forum

RSS